SEJAK Instagram memperkenalkan perkhidmatan menghantar pesanan peribadi (DM), banyak perkara yang kurang bermoral terjadi. Antara insiden yang kerap berlaku khususnya dalam kalangan selebriti adalah penerimaan gambar bukan-bukan daripada kalangan peminat.

Terbaharu, memetik laporan Harian Metro, pelakon Nazim Othman terkejut dengan tindakan ‘berani mati’ netizen yang terdiri daripada golongan remaja apabila menghantar gambar seksi berserta mesej pelik menerusi Direct Instagram miliknya.

Saya tidak tahu nak beri reaksi macam mana apabila membawa setiap mesej mereka. Bukan saja budak perempuan, lelaki pun ada. Apa boleh dikatakan, mesej dan gambar dihantar keterlaluan, keji dan menggelikan.

Bukan itu saja, ada juga dengan selamba ajak saya keluar ‘dating’ dan macam-macam lagi. Saya buka profil mereka, kebanyakannya masih bersekolah. Apa nak jadi dengan remaja zaman sekarang.

Mereka bersekolah, tetapi kenapa tidak berfikir dengan baik. Sebaliknya, kecanggihan sedia ada disalah guna dengan melakukan perbuatan yang tidak berfaedah. Sedangkan, sosial media ini kalau digunakan dengan cara baik, pasti memberikan banyak faedah,” katanya.

Dalam pada itu, Nazim menegaskan, dia bukan individu yang mudah termakan pujuk rayu dengan ‘melayan’ setiap permintaan netizen terutama perkara tidak masuk akal itu.

Apabila mengetahui saya solo, mereka mungkin ingin mencuba dan menjangka saya akan layan. Namun, mereka silap sebab saya bukan jenis begitu.

Saya solo, tetapi tidak boleh dimiliki. Hati sudah terkunci dan kunci pula sudah buang ke laut. Jadi, tidak perlu terlalu mencuba. Pergi cuba orang lain yang lebih kacak,” katanya.

TINGGALKAN RESPONS